Cresterea preturilor la imobiliare si intarirea monedei nationale fata de dolar au propulsat Bucurestiul la jumatatea clasamentului celor mai scumpe orase din lume pentru expati.
Bucurestiul a urcat sapte pozitii in clasament comparativ cu anul trecut, fiind singurul oras din Romania cuprins in studiul Mercer, una dintre cele mai mari companii de consultanta in resurse umane la nivel global, membra a grupului Marsh & McLennan Companies.
In 2007, Capitala ocupa locul 78, cu un punctaj de 79,6, acumuland in interval de un an un punctaj de 83,6 puncte, pana la pozitia 71, care il plaseaza la jumatate clasamentului care include 143 de orase.
"Motivul din spatele evolutiei Bucurestiului sta in parcursul pozitiv al monedei nationale comparativ cu dolarul american. Astfel, pentru un expat al unei companii americane devine mai scump sa achizitioneze cosul zilnic necesar. Dolarul american a pierdut 3,52% in fata leului romanesc in ultimul an. Dezvoltarea pietei imobiliare si cresterea preturilor pe aceasta piata, mai ales in Bucuresti, sunt alte motive pentru care costurile vietii au inregistrat un salt", a detaliat Cristian Fugaciu, CEO al Marsh Romania, companie care reprezinta Mercer pe piata locala pe partea de Health & Benefits.
In ceea ce priveste calitatea vietii, Bucurestiul ocupa locul 108 din 215 in lume, potrivit unui alt index al Mercer realizat anul trecut.
Moscova este pentru al treilea an consecutiv cel mai scump oras din lume pentru expati, urmat de Tokio si Londra. Oslo a urcat sase locuri pana pe pozitia a patra, urmat de Seul pe locul cinci.
Asuncion, din Paraguay, este cel mai ieftin oras analizat de catre studiul Mercer pentru al saselea an consecutiv.
Primele zece pozitii ale clasamentului sunt dominate de orase europene si asiatice.
Majoritatea oraselor europene au inregistrat cresteri in top ca urmare a i