12 HECTARE DIN MONUMENTUL ISTORIC PASATE DINTR-UN LOC ÎN ALTUL
Legi încurcate, interese imobiliare, măsuri administrative pripite, cu alte cuvinte o situaţie confuză planează acum asupra domeniului brâncovenesc. 12 hectare din cele 36 clasate drept monument istoric sînt atît în administrarea Consiliului Local Mogoşoaia, cît şi a Ministerului Culturii. În timp ce două hotărîri de Guvern se bat cap în cap, edilii se ceartă între ei iar pe baza unor avize ilegale obţinute de Primăria Mogoşoaia copacii din parcul istoric sînt tăiaţi şi aleile pavate.
Legi încurcate, interese imobiliare, măsuri administrative pripite, cu alte cuvinte, o situaţie confuză planează acum asupra domeniului brâncovenesc. 12 hectare din cele 36 clasate drept monumet istoric sînt atît în administrarea Consiliului Local Mogoşoaia, cît şi în cea a Ministerului Culturii. În timp ce două hotărîri de Guvern se bat cap în cap, edilii se ceartă între ei, iar pe baza unor avize ilegale copacii din parcul istoric sînt tăiaţi, şi aleile pavate.
"Palatul Mogoşoaia şi parcul istoric au fost construite de Constantin Brâncoveanu începînd cu 1681. Mulţi ani mai tîrziu, Martha Bibescu a început lucrările de restaurare, apelînd la o echipă de meşteri italieni. Restaurat şi remobilat, împrejmuit de un parc frumos, Palatul Mogoşoaia a primit – pînă în 1945 – vizita unor personalităţi străine şi române, de la diplomaţi englezi şi francezi la patriarhul Miron Cristea, Nicolae Iorga sau Pamfil Şeicaru. Timp de trei veacuri, Palatul a fost martor al unei zbuciumate istorii. Acesta a ajuns pînă la noi fără prea mari modificari, în structura sa putînd fi admirate elementele de bază ale stilului brâncovenesc. A fost restaurat în mai multe etape după 1945, cînd a fost declarat monument istoric". Ei bine, asta spune istoria despre "Palatele brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului" din