Cea mai mare banca a dat credite cu 26% mai mari decat depozitele atrase si are nevoie de fonduri pe termen lung.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, intentioneaza sa atraga finantari de pana la 3 miliarde de euro in urmatorii trei ani de pe pietele locala si internationala prin programul de medium term notes - titluri cu maturitati de pana la zece ani, afirma Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia si unul din cei doi reprezentanti ai SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR.
Spre deosebire de programul aprobat in februarie anul trecut, noile titluri ar urma sa fie emise si pe piata locala, nu doar pe cea internationala.
Banca are nevoie de finantare solida avand in vedere ca soldul creditelor era la jumatatea anului cu 26% mai mare decat cel al depozitelor, ecartul dublandu-se fata de iunie 2007, cand era de 12,3%. In ultimii doi, BCR s-a bazat pe finantari in euro de la Erste Bank, actionarul majoritar.
La sfarsitul lunii august, actionarii BCR au aprobat oprirea procedurilor de punere in aplicare a unei emisiuni de titluri denominate in lei cu valoare maxima de 2,5 miliarde de euro care fusese aprobata de AGA extraordinara din 21 februarie 2007.
In locul respectivei emisiuni, conducerea BCR a aprobat realizarea unui nou program de medium term notes - titluri cu maturitati de pana la zece ani, cu valoare maxima de 3 miliarde de euro prin care emitentul isi poate asigura resurse in mod constant.
Reprezentantii bancii nu au dorit sa dea publicitatii plafonul finantarilor.
Un astfel de program permite ajustarea in timp a scadentelor si a volumelor de titluri emise in functie de nevoile bancii. In 2007, BCR nu a lansat nicio emisiune de titluri.
Bancile sunt preocupate sa-si asigure surse de finantare pentru a sustine cresterea rapida a creditarii. De anul trecut, populatia a devenit debitor net fa