Indicii la minimul ultimilor doi ani, scadere medie a actiunilor de 2,59%, pierderi estimate la 170 miliarde de dolari, potrivit cotidianului italian La Repubblica. Acesta este bilantul zilei de joi pe bursele europene si asiatice, pietele financiare reactionind violent la declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene si la datele privind somajul din SUA. Nici bursa de la Bucuresti nu a facut exceptie de la tendinta globala.
Si Bursa de la New York a inceput sedinta de joi pe scadere, influentata de tsunami-ul de pe pietele financiare europene. La finalul sedinteti, potrivit Reuters, pe Wall Street s-a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele doua luni. Valoarea indicilor Dow si SP 500 a scazut cu 2,9%, iar cea a Nasdaq cu 3,2%.
Rezultatele Bursei de la New York i-au ingrijorat pe economisti, nici chiar scaderea pretului petrolului cu 1,7 dolari nefiind de-ajuns pentru a atrage pareri optimiste.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a anuntat joi ca ritmul cresterii economice in zona euro va incetini, iar Departamentul pentru Munca al SUA a anuntat o crestere a somajului, crestere considerata surprinzatoare de analisti.
Guvernul SUA trebuie sa foloseasca mai multi bani pentru a sustine pietele daca vrea sa opreasca "tsunami-ul financiar", scrie pe pagina de net a companiei sale Bill Gross, chief investment officer al companiei Pacific Investment Management Co. In caz contrar, fondurile de investitii vor continua sa-si vinda actiunile, ducind la scaderea si mai accentuata a pietei.
Indexul FTSE 100 al bursei din Londra a inchis pe rosu la 5.362,1 puncte, in minus cu 137,6 puncte. Indexul bursei germane Dax-30 a scazut cu 2,9% la 6.279,57 de puncte, iar indexul francez Cac-40 a scazut cu 3,2%.
In aceasta dupa-amiaza, indexul Dow Jones era de 320,38 de puncte, in scadere