"...caci noi stim din alte scrieri vechi ca si malul Dunarii era plin de targuri si sate, inca din vremile cele mai vechi: asa la Silistra era Durostorum, la Hinog... era Axiopolis, la Calachioi era Capidava, la Harsova era Carsium, la Saraiu era Ci
Savantul roman avea sa dezvolte foarte documentat aceasta imagine, cu deosebire in lucrarea sa monumentala Getica, mult inainte ca, in unele dintre asezarile numite, vizibile de obicei mai ales ca ruine romane, sa apara arheologic probele vestigiilor anterioare epocii romane. Ele aveau sa confirme asadar, peste ani de la moartea lui Parvan, constructia istorica a acestuia, schitata pe scurt in 1921 si dezvoltata magistral in 1926.
Eram, asadar, la Cernavoda, continuand spre Mare drumul de-a lungul vaii numite Cara-su, adica Apa Neagra pe turceste. Exista aici un soi de nod de istorie si martor asupra caruia vom mai starui pentru cititorii nostri.
Motivul este clarificarea unor lectii de istorie mult, chiar insistent repetate in scoala romaneasca, de la cursul primar pana in mediul universitar si de cercetare. Ideea se reduce la termenul atat de folosit, incat pentru multi s-a demonetizat, de "continuitate". Nu mai amintim epitete ca "neintrerupta" si altele, atat de des folosite candva in texte propagandistice si lasand urme pana astazi prin neacoperirea lor documentara.
Or, in cazul Cernavoda, ne aflam in situatia unei continuitati reale si de lunga, de foarte lunga durata.
Mai intai, imaginea locului si a istoriei lui se poate completa cu ajutorul unui dictionar mai vechi. Motivul este dat de faptul ca astazi nu se mai distinge pe teren ceea ce mai de mult era evident. Am folosit aici excelentul (si azi) Dictionar universal al limbei romane de Lazar Saineanu, editia a treia din 1914: "Cernavoda f. (Apa Neagra), 1. rau in Dobrogea, iese din lacul cu acelasi nume si se