Premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a dezvăluit astăzi noi detalii ale planului moldovenesc de soluţionare a diferendului transnistrean.
Premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a dezvăluit astăzi noi detalii ale planului moldovenesc de soluţionare a diferendului transnistrean.
Deşi conţine anumite elemente ale “Memorandumului Kozak”, documentul nu prevede federalizarea Moldovei, dar se pare că oferă totuşi Transnistriei drept de veto în chestiuni de politică internă şi externă a statului.
Zinaida Greceanîi a oferit noile detalii conţinute în planul moldovenesc după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, au decis ieri, la Soci, înlăturarea UE, a SUA, OSCE şi a Ucrainei de la masa de negocieri. Premierul Greceanîi a subliniat că planul autorităţilor moldovene a fost prezentat tuturor participanţilor la negocieri în formatul “5+2” şi nu doar Rusiei şi Transnistriei.
AUTONOMIE LARGĂ. Ea a precizat că documentul prevede o autonomie largă pentru regiunea separatistă şi retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului. “Chişinăul este gata să accepte şi elemente ale planului Kozak, cum ar fi participarea reprezentanţilor transnistreni în Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău, dar vom respinge documentul, ca şi în anul 2003, dacă esenţa lui va fi schimbată”, a menţionat oficialul moldovean.
Planul Kozak, despre care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spunea săptămîna trecută că ar putea fi readus în discuţii, propunea un stat federal, cu posibilitatea ca Transnistria să se rupă de Moldova în cazul apropierii Chişinăului de NATO sau de România, drept de veto pentru Transnistria în chestiuni de politică internă şi externă ale statului şi păstrarea prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.
DREPT DE VETO. Premierul Greceanîi n