Comisia juridică a avizat numirea procurorilor-şefi de către CSM
Acestei propuneri i s-au opus doar PD-L şi UDMRLa fel ca majoritatea legilor propuse sau modificate de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor creează controverse. Propunerea de modificare a legii, potrivit căreia procurorii şi judecătorii pot fi numiţi în funcţii de conducere de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM, a trecut ieri de Comisia Juridică din Senat, urmând să fie votată în Plen.
La propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorii-şefi vor putea fi numiţi de plenul superior al CSM, cu avizul secţiei de procurori, a decis ieri Comisia juridică a Senatului, în prezenţa ministrului Cătălin Predoiu, care a apreciat drept "normală" soluţia senatorilor-jurişti, potrivit NewsIn.Condiţii cumulativePotrivit deciziei Comisiei juridice, procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ vor fi numiţi de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM. Procurorii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii cumulative, şi anume să aibă o vechime de minimum 10 ani în funcţiile de procuror sau judecător, gradul profesional corespunzător de procuror de pe lângă Curţile de Apel sau de Casaţie. Mandatul este pe o perioadă de 3 ani, procurorii putând fi reînvestiţi o singură dată.
Senatorii PD-L şi UDMR s-au opus numirii procurorilor-şefi de către CSM, invocând raportul de ţară, care recomandă menţinerea în funcţie a lui Daniel Morar, în timp ce liberalii au argumentat că, de fapt, şeful statului nu a deţinut niciodată prerogative în numirea acestora, conform Constituţiei.
Modificarea legii actuale, astfel încât procurorii-şefi să fie numiţi de către CSM, reprezintă o dol