Candidata la şefia DNA a primit aviz negativ din partea Consiliului imediat după ce senatorii au votat ca acesta să numească conducerea Parchetelor. Sursa: Mediafax Foto
Şefii Parchetelor vor fi numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului justiţiei, şi nu de preşedintele României, ca până în prezent. Aşa au stabilit ieri senatorii din Comisia juridică. Modificările aduse de aceştia legii privind statutul magistraţilor - prin votul PSD, PNL, PC şi PRM - au provocat deja nemulţumirea Comisiei Europene. Pentru a intra în vigoare, noile reglementă ri trebuie votate de plenul Senatului şi promulgate de Traian Băsescu.
Decizia senatorilor-jurişti a precedat avizul negativ dat de Secţia de procurori a CSM propunerii ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, de a o numi pe consiliera sa Monica Şerbănescu la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în locul lui Daniel Morar. Hotărârea CSM a fost adoptată cu patru voturi „împotrivă“ şi trei „pentru“. În consecinţă, dacă preşedintele Băsescu va ţine cont de propunerea de ieri a CSM, Morar va conduce în continuare DNA. Şi asta, cel puţin până la expirarea perioadei de interimat ori până când o altă propunere a ministrului Predoiu va primi „undă verde“ de la Cotroceni.
Răzbunarea Noricăi Nicolai
Amendamentul la statutul magistraţilor care i-a luat din atribuţii şefului statului a fost iniţiat de Norica Nicolai, preşedintele Comisiei juridice, căreia Băsescu i-a refuzat postul de ministru al justiţiei. Modificarea legislativă a fost adoptată cu şapte voturi „pentru“ (PSD, PNL, PC şi PRM) şi două „împotrivă“ (PDL şi UDMR). Prezent la dezbaterile din comisie, Predoiu a pledat şi el pentru întărirea rolului CSM.
Preşedintele Traian Băsescu a evitat să se pronunţe. „Eu nu pot să spun mai mult decât ceea ce spune Constituţia României“,