» Ornitologii romani si straini care monitorizeaza pasarile salbatice din Delta Dunarii nu-si mai pot continua studiile pe Grindul Lupilor incepand din aceasta luna.
» In urma dezvaluirilor privind o serie de abuzuri ale autoritatilor de mediu, cercetatorii au fost invitati sa stea in corturi daca vor sa-si continue activitatea.
» Invitatia a fost facuta chiar de catre guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Paul Cononov.
De mai multi ani, ornitologii din Romania si din 24 de tari deruleaza programe de cercetare pe Grindul Lupilor privind pasarile salbatice periclitate. Acestia ne-au semnalat ilegalitatile comise de actuala conducere a ARBDD. Astfel, am aflat ca Ministerul Mediului a investit pe acest grind doua milioane de euro pentru a apara de inundatii o cabana destinata cercetatorilor, Cabana Cocorilor, care a fost transformata, intre timp, in cabana de protocol. La scurt timp de la realizarea acestei investitii, digul s-a surpat pentru ca nu a fost realizat conform proiectului, iar Ministerul Mediului urmeaza sa cheltuiasca inca un milion de euro pentru refacerea lui. Ornitologii au mai sesizat ca realizarea digului a avut si continua sa aiba consecinte ecologice dezastruoase asupra zonei strict protejate Grindul Lupilor, care se intinde pe 2.075 hectare.
Pentru a inalta un dig pe o lungime de cinci kilometri, firma IFCO din Constanta a amenajat un drum prin inima acestei rezervatii, pe care, timp de mai bine de un an, zeci de autocamioane de mare capacitate au transportat cantitati foarte mari de piatra. Drumul este utilizat acum de braconieri pentru acces in inima habitatului unor pasari foarte rare cum sunt gasca cu gat rosu si pelicanul cret. Firma IFCO Constanta a realizat si o organizare de santier formata dintr-un cheu de acostare a navelor, doua imobile si mai multe amba