Informaticienii români sunt foarte bine văzuţi pentru priceperea lor Traian Ştefănescu este un exemplu de român care a reuşit să îşi construiască o carieră în Italia, unde în
Informaticienii români sunt foarte bine văzuţi pentru priceperea lor
Traian Ştefănescu este un exemplu de român care a reuşit să îşi construiască o carieră în Italia, unde în prezent colaborează cu firme importante.
Odată cu intrarea României în UE, conaţionalii noştri pot munci liber în domeniile: agricol, turistic-hotelier, menaj, asistenţa persoanelor, construcţii, metal-mecanică, funcţii de conducere sau cu înaltă calificare profesională.
Pentru celelalte categorii profesionale, angajările sunt reglate de cotele guvernamentale referitoare la numărul de muncitori străini necesari în anul în curs pe teritoriul Italiei. Unul dintre domeniile de angajare unde nu funcţionează prejudecata "est-european = muncitor necalificat" este cel al informaticii.
Mulţi îşi deschid propria firmă
Gestionând afacerea personală, în domeniul informaticii, câştigi un brut de 8.000 de euro, din care se scad taxele şi rezultă un câştig de 5.000 de euro/lună. "În 2000 era o cerere mare de specialişti în domeniul informaticii, iar aceasta există şi astăzi. Chiar mie mi se solicită să recomand proaspăt absolvenţi români", declară Traian Ştefănescu (33 ani), din Bucureşti, analist programator. Acesta lucrează în prezent cu mari companii italiene, cum ar fi Vodafone.
În nouă ani de când e în Italia, Traian a lucrat pentru tot atâtea proiecte şi spune că în fiecare erau sau fuseseră implicaţi români. Aproape jumătate dintre românii pe care el îi cunoaşte în Italia lucrează în informatică.
Absolvenţii noştri, mai experimentaţi
Traian a fost trimis de resposabilii italieni în Germania, la Institutul de cercetări "Honda", pentru proiectul "Asimo". Asimo este cel ma