Sunt castelele secolului XXI locuri pe care ati fi putut sa le vizitati anul acesta, dar care stau bine si intr-un viitor plan de vacanta.
Arhitectii par sa participe la un concurs de creativitate pe tema "Ce se mai poate face din sticla si titan?", iar rezultatul e ca piramidele par jucarii pe langa noile minuni arhitecturale de sute de milioane de dolari. In aprilie, publicatia Conde Nast Traveler numea noile sapte minuni ale lumii. Printre ele, un zgarie-nori neterminat (Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume care va depasi 160 de etaje cand va fi terminata), un stadion (noul Wembley), o sala de expozitii in forma de nor (Cumulus), de la Danfoss Universe, un muzeu din Nordborg, Danemarca, plus The Crystal, o anexa a Royal Ontario Museum. Pe langa ultimul, alte doua constructii se detaseaza insa clar: un templu al vinului din Spania si Opera din Beijing.
Marques de Riscal
Vinurile albe Marques de Riscal au acum o casa pe masura: cu acoperis in valuri pe care parca te astepti sa curga vinul. Brandul spaniol a apelat acum cativa ani la renumitul Frank O. Gehry pentru a crea o cladire moderna, care sa produca emotii, asa ca i-au facut arhitectului propunerea, alaturi de o sticla de vin din anul nasterii sale, 1929. Gehry nu a putut refuza, mai ales ca nu mai proiectase nimic in jurul unei podgorii pana atunci. Acum in Elciego, Alava, exista nu numai un ansamblu impresionant de cladiri, ci si o serie de vinuri Frank Gehry Selection Reserva 2001. Complexul de cladiri cuprinde un hotel, un spa, un restaurant, un centru de conferinte si sala de bal. Cladirile au acoperisuri sub forma unor panglici de titan, la fel ca celebrul Guggenheim din Bilbao, dar aici nota aparte o dau tusele de culoare: roz de la vin, auriu de la eticheta Riscal si argintiu de la dop. Din punct de vedere vizual, cel mai impresionant e hotelul, c