Fara ca vreo stire speciala sa inroseasca presa financiara, participantii pe piata de capital din Statele Unite au trimis indicii bursieri intr-o scadere de 3%. Se pare ca sfarsitul perioadei de concediu de vara este de rau augur pentru bursa. Prima saptamana din septembrie, dupa toate evidentele, este caracterizata de un sentiment profund negativ, nu doar prin scaderile ce au avut loc in aceasta saptamana ci, mai ales prin motivul lor. Gustav a ocupat prima pagina in presa de specialitate, si, odata inlaturat pericolul, petrolul a scazut intr-o singura sedinta 5%, scrie Ovidiu Ciulina, pe blogul Mersul Trendurilor.
Sigur ca putem avea un zambet cu subinteles in acest sens, intrucat picajul petrolului pare a avea si alta conotatie, precum scaderea cererii pe fundalul incetinirii cresterii economice globale.
Dar, dincolo de scaderea petrolului ceea ce ne mira este reactia pietei. Marti, in prima parte a sedintei de tranzactionare, Dow Jones atinge un maxim la 11,790, ca joi, inchiderea pietei sa gaseasca indicele la 11,188 puncte. O scadere de 600 de puncte, in 3 zile! De ce? Raspunsul la aceasta intrebare ofera batai de cap. Corelatia cu petrolul poate fi acceptata in masura in care scaderea acestuia din urma nu este vazut ca un factor ce inlatura presiunile inflationiste ci ca unul care confirma reducerea ritmului global de crestere.
Pentru ziua de joi, in care indicii americani au scazut constant si abrupt inca din primele minute de tranzactionare, au fost cateva rapoarte economice. Raportul ADP despre noile locuri de munca ce s-au creat in sectorul privat a sosit aproape de estimarile economistilor, la -33 de mii. Indicele ISM Non-Manufacturing a sosit la 50,6 puncte fata de 49,4 cat asteptau economistii. Un ISM de peste 50 de puncte indica un climat de business in expansiune. La aceste stiri s-au mai adaugat si altele, precum Unem