O istorie a literaturii romane contemporane nu are cum sa ignore numele lui Ion Brad, poet, prozator si publicist, cu o cariera bogata in structurile social-politice ale vremii: secretar al Uniunii Scriitorilor, vicepresedinte al Comitetului de Stat pentr
- Ati publicat in ultimul an doua volume masive de evocari: Aicea printre ardeleni si Dincoace de munti. Care a fost impulsul initial al scrierii acestui amplu itinerar memorialistic?
- Mai intai, un indemn mai vechi al cunoscutului istoric roman Dinu C. Giurescu, care mi-a marturisit ca pentru istoricul contemporan, dincolo de documentele de arhiva, cu exactitatea lor aparent obiectiva, dar seaca, uscata, conteaza mult marturiile unor participanti la evenimentele definitorii pentru epoca. In al doilea rand, a contat pasiunea, ca sa nu zic "boala" mea, de a strange, in loc de timbre, mii de scrisori. Si apoi varsta, care te face sa traiesti mai mult in trecut. Iar la urma, propunerile facute de doi colegi, scriitori si editori excelenti: Viorel Stirbu pentru ciclul Ambasador la Atena (6 volume) si Irina Petras pentru ciclul actual.
- Volumele au o structura inedita si contin corespondenta primita de-a lungul anilor de la diferite personalitati, intretesuta cu amintiri personale, evocari, consideratii pe marginea intamplarilor traite. De ce ati ales aceasta formula?
- Pentru ca era oarecum verificata prin interesul starnit de cartile anterioare: Mircea Zaciu - Ion Brad, Dialog epistolar (Editura Curtea Veche, 2003) si ciclul amintit, de evocari diplomatice. N-as vrea sa uit nici Ion Brad - Monica Anton, Monologuri paralele (Editura Curtea Veche, 1999) si nici Printre oamenii Blajului (Editura Bunavestire, 2006). In toate aceste volume am respectat criteriul cronologic, pentru ca autenticitatea si credibilitatea documentelor sa nu fie pusa la indoiala, sa nu pacatuiesc prin fals