Participantul la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) va avea dreptul să primească sumele acumulate în contul său în cazul pierderii totale a capacităţii de muncă. În
Participantul la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) va avea dreptul să primească sumele acumulate în contul său în cazul pierderii totale a capacităţii de muncă.
În cazul decesului, drepturile cuvenite vor fi transferate moştenitorilor, se arată într-o normă a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Documentul a fost aprobat ieri de către Consiliul CSSPP.
Practic, activul personal al participantului invalid va continua să fie administrat şi în perioada de timp cuprinsă între plata ultimei contribuţii la fond a participantului şi data efectuării plăţii unice a drepturilor cuvenite acestuia.
285,2 milioane de lei, activele fondurilor
În cazul decesului participantului, activul personal al acestuia continuă să fie administrat şi în perioada de timp cuprinsă între plata ultimei contribuţii la fond înainte de deces şi data efectuării transferului drepturilor cuvenite către beneficiari.
Norma a fost elaborată în conformitate cu Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la 30 de zile calendaristice de la acea dată.
Potrivit datelor CSSPP, la mijlocul anului în curs numărul participanţilor la Pilonul II de pensii era de 3,501 milioane. Iar activul net al contribuţiilor participanţilor reprezenta la acea dată 285,233 milioane de lei, fiind administrat de 14 societăţi de profil.