Cu doar cateva luni inainte de alegerile parlamentare, o parte a politicienilor din Romania pregateste alegatorilor un cadou prins cu fundita aurie a reducerii imunitatii parlamentare. Insa mai important este continutul. Aroma de normalizare a justitiei sau miros greu de coruptie ingrasata in doua decenii de tranzitie? Reincepe razboiul pe tema justitiei.
Principala problema a procurorilor DNA si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imposibilitatea de a instrumenta cazurile de coruptie la varf. Cine este responsabil de aceasta impotenta a justitiei romanesti? Pentru cunoscatorii realitatilor din Romania raspunsul este evident. Insa, daca originea putregaiului este cunoscuta, medicamentul nu pare a se afla la indemana.
Ingerii pastori la turma de dracusori
Intr-una dintre cele mai corupte tari ale Uniunii Europene, cazurile de coruptie in randul inaltilor demnitari romani raman aproape intotdeauna nefinalizate. Este ca si cum o adunare de draci pacatosi (micii functionari corupti care cad in plasa procurorilor DNA) este pastorita de o elita a ingerilor neprihaniti. Caci daca din ceruri a cazut chiar si Lucifer, cel mai luminat inger, din cerul politicii post-decembriste nu a cazut inca nimeni.
O lege noua referitoare la imunitatea demnitarilor este foarte necesara, necesitate resimtita si la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: "Este foarte greu sa obtinem aprobarea urmaririi penale si de la Parlament si de la Presedintie, motiv pentru care vom solicita o simplificare a procedurilor", a declarat, pentru Deutsche Welle, Laura Codruta Kövesi, procuror general al Romaniei, care nu a ezitat sa dea si un exemplu edificator.
Ea ne-a explicat cum dosarele sunt blocate in diverse proceduri, plimbandu-se de la Presedintie la Parlament si inapoi, in functie de legil