Profesia: om sanatos
In general, felul sanatatii noastre il mostenim de la inaintasi. Anumite afectiuni, ca de pilda tuberculoza, sifilisul sau diabetul, tulburarile circulatorii si respiratorii sunt mostenite si se transmit din tata-n fiu. Acesta este motivul pentru care medicii adevarati isi intreaba intotdeauna pacientii despre sanatatea inaintasilor lor.
Dar ceea ce mostenim in realitate nu sunt bolile ca atare, ci dispozitia naturala catre acele boli. Cum se transforma o "dispozitie catre boala" in boala? Ducand un mod de viata care le agraveaza! Cu alte cuvinte, nici un rau ereditar nu este absolut inevitabil, si in marea majoritate a cazurilor, aparitia lui poate fi prevenita prin schimbarea conditiilor de viata intr-un sens "mai igienic".
Pe de alta parte, nici o constitutie, oricat de rezistenta ar fi ea, nu este pusa la adapost de boala. Este suficient ca organismul unui om sa fie obosit sau slabit prin repetarea unor abuzuri, pentru ca el sa cedeze si sa se lase contaminat de agentii morbizi din exterior. Asta inseamna ca fiecare dintre noi este in permanenta responsabil de sanatatea sa, de faptul ca si-o pastreaza sau ca si-o pierde.
1. Igiena
Prima conditie a mentinerii unei sanatati perfecte este, pur si simplu, igiena personala. Murdaria vesmintelor sau a corpului pune organismul in contact cu o multime de germeni patogeni, actionand negativ asupra psihologiei individuale, si prin ea, asupra capacitatii naturale de aparare a organismului. Murdaria ne creeaza un disconfort psihic si, dupa cum se stie bine de la o vreme, momentul cel mai prielnic pentru ca o boala sa se instaleze intr-un organism este atunci cand suntem nervosi, abatuti, iritati, melancolici.
2. O alimentatie sanatoasa
A doua conditie de a ne pastra sanatatea este respectarea sistematica a unei alimentatii sanatoase. Oric