Mănăstirea Bizere îşi deschide porţile pentru turişti printr-o manifestare cu iz medieval Situl arheologic de la Frumuşeni a atras atenţia specialiştilor şi autorităţilor locale,
Mănăstirea Bizere îşi deschide porţile pentru turişti printr-o manifestare cu iz medieval
Situl arheologic de la Frumuşeni a atras atenţia specialiştilor şi autorităţilor locale, care au hotărât să investească în prima rezervaţie arheologică din vest.
Programul de duminică cuprinde vizitarea şantierului arheologic împreună cu arheologii, jocuri medievale, arheologie pentru copii. "O să avem arcaşi şi călăreţi, iar cei mici vor fi îndrumaţi de un arheolog în tainele mozaicurilor", ne-a mai explicat Adelina Stoenescu, coordonator din cadrul CJ Arad. Evenimentul se va încheia cu un concert de muzică medievală şi celtică susţinut de formaţia arădeană Grafic şi un foc de tabără.
Fântâna turcului
Situl arheologic Frumuşeni- Mănăstirea Bizere se află la 1,5 km nord-est de localitatea Frumuşeni şi la 12 km est de Arad, în lunca Mureşului, în locul numit "Fântâna turcului".
În anul 1183 a fost atestată pentru prima dată abaţia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca, la sfârşitul secolului al XII-lea, mănăstirea Bizere să funcţioneze ca lăcaş benedictin, aflat sub patronaj regal. Abaţia controla transportul de sare pe Mureş.
Specialiştii din Consiliul Judeţean Arad, Primăria Frumuşeni şi Complexul Muzeal Arad au intuit potenţialul turistic al sitului arheologic. Împreună, cele trei instituţii au realizat un proiect în valoare de 40.000 de lei pentru atragerea turiştilor. Periodic, la Frumuşeni vor avea loc diferite evenimente culturale concepute după tradiţii medievale.
Istoricul cercetărilor
2001 - a fost săpată fântâna şi descoperită fundaţia
2003 - sunt descoperite mozaicurile bisericii
2006 - capela şi mormântul