SOLUŢIE ● Boala Alzheimer, prevenită cu cafeină
Două-trei ceşti de cafea zilnic protejează neuronii şi previn degradarea funcţiilor mentale apărute o dată cu înaintarea în vîrstă. Efectul neuroprotector se datorează cafeinei, substanţă existentă în boabele de cafea.
SOLUŢIE ● Boala Alzheimer, prevenită cu cafeină
Două-trei ceşti de cafea zilnic protejează neuronii şi previn degradarea funcţiilor mentale apărute o dată cu înaintarea în vîrstă. Efectul neuroprotector se datorează cafeinei, substanţă existentă în boabele de cafea.
Creşte viteza de reacţie. Înlătură oboseala şi ne ajută să ne trezim mai repede. Susţine activitatea mentală, motiv pentru care este folosită de studenţi în perioada examenelor. Acestea sînt proprietăţile bine cunoscute ale cafelei. În ultimii ani, studiile au asociat consumul de cafea cu reducerea riscului de Alzheimer. Astfel, persoanele care beau zilnic două-trei ceşti cu cafea prezintă un risc mai mic de a suferi de boala Alzheimer la vîrsta a treia, arată un studiu efectuat la Nestle Research Center din Laussane (Elveţia).
PROPRIETĂŢI. Efectul neuroprotector al cafelei se datorează cafeinei. Această substanţă stimulează activitatea cerebrală şi viteza de transmitere a informaţiilor la nivelul creierului, protejînd în acelaşi timp celulele nervoase. Cafeina stimulează circulaţia sangvină către creier, creşte performanţele intelectuale şi îmbunătăţeşte memoria, prevenind pe termen lung declinul funcţiilor mentale cu care se asociază boala Alzheimer. Această boală afectează un vîrstnic din patru. Această boală cauzează o pierdere treptată, dar ireversibilă a funcţiilor mentale. În primă fază, pacienţii au probleme de memorie, dificultăţi în a recunoaşte unele cuvinte. Pe măsură ce boala evoluează, pacienţii nu îşi mai recunosc familia, au grave tulburări de personalitate. Pentru preve