Sufleu de vinete
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete mari (cca 800 g), 5 linguri ulei, sare, piper, 300 g carne tocata de pui, un catel de usturoi, 250 g pulpa de rosii (rosii pasate sau din cutie), 1/2 lingurita nucsoara rasa, 125 g branza de oaie (sau Mozarella).
Mod de preparare: Se spala vinetele si se taie rondele. Se incinge uleiul (4 linguri) si se prajesc, pe rand, pe ambele parti, se sareaza si se pipereaza. In uleiul ramas se caleste carnea tocata, la care se adauga usturoiul zdrobit. Se toarna deasupra rosiile si se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper. Jumatate din vinete se aseaza pe fundul unei forme de budinca, apoi urmeaza carnea tocata si deasupra restul de vinete. Se presara bucatele de branza si se baga la cuptor. Se lasa sa se rumeneasca cateva minute si se servesc fierbinti.
Pui cu vinete
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 vinete, 150 g slaninuta afumata (costita), 1 1/2 kg carne pui (taiata bucati), 12 catei de usturoi, 1/4 l vin alb sec, cateva crengute de rozmarin, 2 linguri de pasta de masline (masline date prin masina de tocat), sare, piper, ulei.
Mod de preparare: Se spala vinetele, se zvanta si se taie bucatele (3 cm lungime). Slaninuta, taiata felii subtiri, se baga cateva minute in apa clocotita, se clateste cu apa rece si se zvanta si ea. Se pune putin ulei sa se-ncinga si se prajesc bucatile de carne pana ce se rumenesc bine. Se scot din tigaie si se pun la prajit cateii de usturoi (cu coaja cu tot) si feliile de slaninuta. Se scoate slaninuta, se mai adauga putin ulei si se prajesc vinetele. Cand s-au rumenit, se pun impreuna cu carnea de pui si slaninuta intr-o cratita, se toarna deasupra vinul, amestecand intruna, se adauga sare, piper si rozmarin si se lasa sa dea cateva clocote. Se face focul mai mic, se acopera cratita (doar 2/3) si se lasa sa fiarba incet 25 de minute. Cand s-