Strada Ion Ghica numarul 4, sector 3 Bucuresti. Liniste absoluta. In salile de lectura, cei 4-5 cititori prezenti nu ridica ochii din carti. Stii imediat cand intra cineva: podeaua scartaie. Bibliotecarii se misca dintr-o sala in alta ca niste albine tacute. Ei nu vorbesc, ei soptesc. La sala de literatura, cateodata vezi aceleasi fete mai multe zile la rand. Ii stii dupa fata, dar si dupa nume, daca arunci un ochi la condica. Profesori, lingvisti, studenti. E plin doar inainte de sesiune.
Cate un viziator mai intoarce foaia de ziar in timp ce asteapta sa i se aduca volumele cerute. Depozitul e la alt etaj, si dureaza uneori si un sfert de ora pana vin. Dar merita. Iti trebuie doar un permis. Ai acces la o cantitate imensa de informatie, iar programul este de la 9 pana la 4 dupa-amiaza. Salile de literatura, tehnica, stiinte sociale, geografie, istorie ofera aproape orice informatie solicitata, iar sistemul de catalog informatizat face cautarea mult mai usoara.
Biblioteca ofera si acces la Internet pe paginile Unesco si U.E (la sala "Martha Bibescu"), iar cele trei sali de colectii speciale permit accesul la cartografie, arta, carte veche, publicatii seriale vechi, auditii muzicale si documente video. Pentru obtinerea permisului de citior, nu sunt necesare decat cartea de identitate si o fotografie tip buletin.
Biblioteca ocupa o cladire a fostei Burse, si o mare parte din cladirea ridicata in stil neoclasic francez in 1910 este sediul unei banci. Recunosti imediat partea care apartine bibliotecii: nu e restaurata. Cu toate astea, lumea care vine aici primeste mai mult decat cei care viziteaza banca.
Amplasarea Bibliotecii aici trebuia sa fie temporara. Virginica Iamandi de la Achizitii ne povesteste: "In 89', trebuiau doar sa mai taie panglica la noul sediu. Dar a fost revolutia si nu s-a mai intamplat. Domnul Iorgules