"Noi nu facem politica. Mergem prin orase, prin scoli, si le spunem oamenilor ca suntem romani, ca vorbim limba romana, ca istoria noastra este istoria romanilor..."
Scriitor, istoric literar si om politic, profesor la Facultatea de Jurnalism din Chisinau, membru de onoare al Academiei Romane, redactor sef al saptamanalului "Literatura si Arta", editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Nicolae Dabija (n. 15 iulie 1948) conduce de cativa ani Forul Democrat al Romanilor din Moldova, organizatie neguvernamentala, care lupta pentru renasterea nationala. Forul Democrat al Romanilor din Moldova are peste 150 de organizatii locale, cu peste 200.000 de membri, dintre care aproape jumatate sunt elevi si studenti. Saptamanalul condus de Dabija a fost, in anii 1988-1989, cea mai importanta publicatie care sustinea revenirea "limbii moldovenesti" la grafia latina, recunoasterea identitatii dintre limba moldoveneasca si cea romana si decretarea ei ca limba oficiala in RSS Moldoveneasca. Astazi, "Literatura si Arta" este unul dintre principalele ziare de opozitie.
"Cum vine un partid la putere, cum schimba istoria"
- Domnule Nicolae Dabija, sunteti, inca de la sfarsitul anilor '80, unul dintre liderii unionistilor din Basarabia. In cei 20 de ani care au trecut, tabara unionista, in loc sa devina mai solidara, mai puternica, s-a faramitat. Care sunt cauzele acestei dezbinari?
- Divergente au existat mai demult, dar au fost estompate de scopurile comune. Insa din momentul in care Iurie Rosca si oamenii din jurul sau au decis sa colaboreze cu Partidul Comunistilor, s-au rupt legaturile noastre. Majoritatea intelectualilor s-au retras din PPCD, partidul condus de Rosca. Noi am trecut in societatea civila si ne-am grupat in jurul Forului Democrat al Romanilor si in redactiile unor publicatii, ca "Timpul" si "Literatura si Arta".