Cel supranumit „Omul cu soparla“ a cucerit sistemul comunist si cenzura necrutatoare cu cea mai simpla dintre retete: rasul isteric. Marelui actor de comedie Toma Caragiu ii era o frica teribila ca va muri intr-un accident. Poate parea ciudat pentru un om care a ajuns celebru tocmai pentru riscurile la care se expunea rostind monologuri „cu adresa“.
Din cate se pare, maestrul „soparlelor“ la televizor se temea de avion, de exemplu, dar nu si de regimul comunist. Cei care l-au cunoscut spun ca explicatia e, de fapt, simpla: Toma Caragiu ii facea sa rada chiar si pe cei din conducerea PCR. „Evenimentul zilei“ si Militia spirituala incheie astazi serialul „Cortina rosie“ cu o poveste despre un mare actor de comedie care a luat in ras Puterea, zambind de la masa lor.
Un actor exploziv
Vechiul prieten al actorului, scenaristul si realizatorul TV Dan Mihaescu, e cel care, impreuna cu Grigore Pop, a scris seria de scheciuri care l-au consacrat pe marele comic ca unul dintre putinii care isi permiteau sa faca ironii la televiziune pe seama regimului. Initial, povesteste umoristul, in 1969, cand au demarat proiectul monologurilor rostite de Toma Caragiu la TVR, parea ca Romania castigase „un pic de libertate“. „Pe atunci, lumea nu prea era obisnuita cu asa ceva, la televizor erau transmise bancuri penibile, cu o tematica pe masura: ambalaje si borcane“.
Integral in Evenimentul Zilei Cel supranumit „Omul cu soparla“ a cucerit sistemul comunist si cenzura necrutatoare cu cea mai simpla dintre retete: rasul isteric. Marelui actor de comedie Toma Caragiu ii era o frica teribila ca va muri intr-un accident. Poate parea ciudat pentru un om care a ajuns celebru tocmai pentru riscurile la care se expunea rostind monologuri „cu adresa“.
Din cate se pare, maestrul „soparlelor“ la televizor se temea de avion, de exemplu, dar nu si de regimu