EVZ a investigat dispariţia misterioasă a celor 11 urşi capturaţi la Sinaia. Au ajuns pe un fond de vânătoare din Argeş. Sursa: MediafaxSursa: Răzvan Bunea
1 /.
Demarat cu mare tamtam în urmă cu o lună, programul pentru relocarea şi uciderea urşilor-problemă din Sinaia s-a transformat într-un caz de dispariţie misterioasă. Capturarea celor 11 exemplare (al 12-lea nu a putut fi prins) a fost filmată de mai multe televiziuni. Ce s-a întâmplat cu urşii, unde au ajuns? Deşi i-am întrebat pe toţi cei implicaţi în operaţiune, cu toţii s-au ferit să dea un răspuns.
Cum au dispărut animalele
După ce silvicultorii au adus patru cuşti în mai multe zone din Sinaia, au reuşit să captureze animalele care îi speriaseră pe locuitori şi pe turişti. Costurile materialelor de tranchilizare a urşilor-problemă, 8.092 de lei, au fost suportate de administraţia locală. Iniţial, administratia locală a solicitat aprobare pentru relocarea a 27 de urşi, dar Ministerul Mediului a aprobat doar mutarea a 12 exemplare.
La program au participat Ramon Jurj, cercetător la Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) din Braşov, Ovidiu Ionescu, profesor la facultatea de Silvicultură Braşov, reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi ai administraţiei locale din Sinaia, Mircea Grecu, şeful Ocolului Silvic Sinaia, şi doi subordonaţi ai săi - Marcel Rus (maistru de vânătoare) şi George Vasile (responsabil cu vânătoarea).
De la început, autorităţile s-au ferit să spună unde au ajuns urşii. „Pe surse“, persoane din cadrul Ministerului Mediului au declarat că „urşii-gunoieri“ de la Sinaia ar fi fost relocaţi în judeţul Braşov, după ce li s-au pus cipuri. Autorităţile din Braşov au infirmat că urşii ar fi ajuns acolo. Cei care se ocupă de rezervaţia de la Zărneşti au negat chiar vehement această ipoteză. Apoi, ni s-a spus că urşii