Ambasadorul Toader Paleologu şi-ar dori mai puţine înjurături între politicieni şi crede că regulamentul CNSAS este în contradicţie cu drepturile de autor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
„Evenimentul zilei“: Vă aflaţi la Bucureşti pentru Reuniunea anuală a diplomaţiei române (n.r. - 2-3 septembrie), în calitate de ambasador al României în Danemarca şi Islanda. Care este miza Reuniunii din acest an?
Toader Paleologu: Reuniunea de anul acesta este concentrată pe o anumită temă, legată de dimplomaţia economică. Ne-am atins obiectivele strategice, integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, de acum trebuie să ne gândim cum să ne promovăm şi interesele economice. Pe de altă parte, e o reuniune foarte importantă pentru noi toţi, ne adunăm, ne revedem... Pentru mine e o ocazie să mă întâlnesc cu colegi la care ţin foarte mult: Teodor Baconski, care e ambasador la Paris, Bogdan Mazuru, de la Berlin, sau Adrian Vieriţa, de la Washington.
Cum se văd, de la Copenhaga, unde aţi plecat în 2005, conflictele politice din România?
Cultura politică română e conflictuală, iar acest caracter conflictual a luat proporţii. După intrarea în Uniunea Europeană, în mod special, parcă s-a atins un fel de paroxism, chiar dacă e vorba de conflicte fără miză, după părerea mea. Acuzaţiile de prostie între diferiţi lideri politici nu fac să avanseze dezbaterea publică. Aş vrea să aud mai multe despre politica oraşului sau politica familiei, despre legea sponsorizărilor sau cea privind asociaţiile: mai multe dezbateri publice de substanţă şi mai puţine înjurături de la persoană la persoană.
În ce partid v-aţi putea integra?
Sunt un om de dreapta şi nu ascund lucrul acesta. Am prieteni în Partidul Social Democrat care-mi cunosc opţiunile, fără ca acest lucru să fie un impediment pentru o bună comunicare. Partidele de dreapta din România sunt cele ca