Pâna în 2025, mutarea bunastarii dinspre Vest catre Est va fi completa. În plus, marele joc al resurselor energetice, completat cu schimbari demografice si de clima, pune tendintele
Pâna în 2025, mutarea bunastarii dinspre Vest catre Est va fi completa. În plus, marele joc al resurselor energetice, completat cu schimbari demografice si de clima, pune tendintele mondiale în competitie.
Tendintele demografice, factor care genereaza cresterea, se vor schimba pentru diferite parti ale lumii. Prognozele arata ca populatia lumii va creste de la 6,5 miliarde de oameni în 2005 la 8 miliarde în 2025, cu toate efectele pe care cresterea le implica asupra resurselor limitate. China si India vor fi cele mai populate regiuni.
Divindendul demografi c al Chinei va disparea în jurului lui 2015, când va începe îmbatrânirea populatiei, iar strategia de control a populat iei va determina o scadere a productivitatii. În acelasi timp, aproape jumatate din populatia de 1,5 miliarde a Indiei va fi sub vârsta de 30 de ani.
Din punct de vedere demografi c, abilitatea Occidentului de a determina globalizarea va fi limitata de sindromul maturitatii. În 2025, doar 16% din populatia lumii va trai în Occident, în scadere de la 24% în 1980. Cresterea somajului în Occident va înaspri legile muncii, iar intrarea în Occident a muncitorilor necalifi cati din Est va fi mai difi cila. În tarile occidentale sunt asteptate violent e ca rezultat al inegalita- tilor, rasismului si blocarii accesului.
Situatia demografi ca a Rusiei se va înrautati pâna în 2025. Populatia tânara va scadea. Minoritatile musulmane vor avea rate mai mari de fertilitate, iar chinezii turci si imigrantii asiatici vor creste ca numar.
În conditiile unor astfel de schimbari demografi ce, lupta pentru resurse va fi la fel de interesanta. Globalizarea duce l