Timp de două zile, cea de-a 42-a ediţie a Târgului Olarilor a umplut Piaţa Mare din Sibiu de oale, străchini, căni şi urcioare realizate de cei peste 150 de meşteri veniţi din cele mai importante şcoli de olărit din România: Horezu, Corund, Baia-Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi şi Sibiu. Sursa: Veronica D. Niculescu
Mii de vizitatori s-au perindat, sâmbătă şi duminică, pe la târgul meşterilor olari. „Am luat de toate, ca să am până la toamnă. Aşa îmi cumpăr în fiecare an, să am. Şi castroane, şi oale, şi am luat şi jucării pentru fetiţă“, povesteşte sibianca Crina Mărginean.
Ceramică veritabilă, la un loc cu kitsch-uri
De altfel, muşteriii au avut de unde să aleagă. Oferta meşterilor populari a cuprins produse pentru toate buzunarele: de la cele mai mici farfurioare, de un leu sau doi, chiar dacă purtau modelele de mare fineţe specifice zonei Horezu sau cocoşii roşii pictaţi de o mână pricepută din Corund, până la vaze uriaşe şi scumpe de peste un milion de lei.
Cei mai bucuroşi au fost copiii, care s-au ales cu fluiere din lut în formă de animale sau fel şi fel de figurine din ceramică. „Amatorii de artă autentică şi colecţionarii sunt gata să caute în noianul de lut ars obiectele cele mai migălos lucrate, motivele mai puţin cunoscute, culorile naturale, liniile măiestrit pictate. În sfârşit, unicatele ce le-ar prinde bine într-o colecţie ca a lor. Cei care au admirat şi cumpărat piesele unicat ale olarilor de renume au învăţat că poţi descifra istoria unei comunităţi din însemnele inscripţionate pe vas“, explică muzeograful Olga Popa. La finalul târgului organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, cinci dintre premiile pentru păstrarea tradiţiei au mers în Obârşa, judeţul Hunedoara, şi unul la Horezu, Vâlcea.
Pe de altă parte, ca şi la ediţiile precedente, meşterii olari au f