Ritualul prezentarii vinului la un restaurant care se respecta pentru neinitiati poate parea pierdere de vreme, dar pentru un somelier inseamna insasi meseria. Pentru inceput acesta prezinta sticla nedesfacuta mesenilor, ca sa verifice daca este vinul solicitat. Daca anul recoltei si denumirea corespund, clientul da din cap aprobator, ospatarul deschide sticla, prezinta dopul, (nu trebuie sa fie crapat, sau uscat, caci aerul astfel patruns poate altera vinul). Apoi toarna putin in pahar si se retrage un pas. Clientul ridica paharul tinandu-l de picior ca sa nu se incalzeasca vinul si invarte paharul pentru a-i aprecia buchetul, apoi il gusta sorbind putin din el. Daca va spune “E bun”, ospatarul va umple paharele. Se intampla ca vinul sa fie de calitate indoielnica, situatie in care poate fi refuzata sticla.
Cum este un vin bun
Un vin de calitate este curat si limpede, gustos si provocator, are mai multe arome, niciunul din elementele componente nu iese in evidenta prea mult si te indeamna sa mai bei!
Cat se pastreaza un vin odata deschis?
Vinurile de tip Riesling sau Pinot Noir, spumante sau rose 1-2 zile rezista dupa ce au fost deschise. Vinurile rosii mai robuste si cele albe de tip Chardonnay nu se strica in 3-4 zile de la deschiderea sticlei. Vinurile de calitate superioara de Porto, sau cele seci de tip Xeres rezista 2 saptamani, dar un vin de Porto rosu-maroniu, un Muscat, Tokay sau un Xeres dulce rezista nealterat chiar si 3 luni dupa ce a fost deschis.
Ritualul prezentarii vinului la un restaurant care se respecta pentru neinitiati poate parea pierdere de vreme, dar pentru un somelier inseamna insasi meseria. Pentru inceput acesta prezinta sticla nedesfacuta mesenilor, ca sa verifice daca este vinul solicitat. Daca anul recoltei si denumirea corespund, clientul da din cap aprobator, ospatarul deschide sticla, prezinta dopul, (nu