Corectiile bursiere au pus la incercare indemanarea administratorilor de a proteja fondurile de actiuni de scaderile agresive, insa putine au fost fondurile care au castigat pariurile.
Fondurile de actiuni au fost luate prin surprindere de declinul abrupt al Bursei din primul semestru. Parte dintre acestea au reactionat prin reducerea expunerii pe actiuni pana la cote caracteristice fondurilor diversificate, parte au investit pe piata de derivate de la Sibiu, iar cele mai putine au iesit pe pietele externe.
Una dintre cel mai des utilizate strategii de investitii pe timp de corectii bursiere a fost realocarea, mai exact diminuarea activelor alocate plasamentelor in actiuni cotate in incercarea de a proteja fondul de corectii.
In primul semestru, principalul indice al pietei, BET-C, a pierdut 29% din valoare iar indicele BET-FI, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF-uri), a avut o scadere de 40%. In aceste conditii, o expunere pe Bursa de peste 80% din active, cat este caracteristic fondurilor de actiuni, ar fi adus o pierdere semnificativa fondului de actiuni. Potrivit clasificarii Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), fondurile de actiuni investesc peste 66% din active in actiuni.
Una dintre cele mai puternice reduceri ale expunerii pe actiuni a fost inregistrata de fondul de actiuni Fondul Oportunitati Nationale (FON), administrat de Vanguard Asset Management, ale carui plasamente in actiuni au variat intre 40% si 65% din active, potrivit raportului semestrial de administrare. In primul semestru, FON a raportat o pierdere de 20,7%.
Un alt fond care si-a redus vizibil expunerea pe actiuni a fost fondul de actiuni KD Maximus, care la sfarsitul primului semestru avea investite in actiuni 52,8% din active, in timp ce la sfarsitul anului trecut detinea 71% din active in actiuni. KD Maximus,