Afecţiunile spatelui, tensiunea crescută, tulburările neuropsihice sau oculare sunt probleme cu care se confruntă tot mai mulţi angajaţi. Sursa: Hepta
Din ce în ce mai mulţi români se întorc bolnavi de la serviciu, fie că sunt muncitori necalificaţi ori intelectuali, apreciază medicii specialişti în medicina muncii. Faţă de acum zece ani, când aveau probleme în special muncitorii care lucrau în fabrici, în medii extrem de toxice ori cu foarte mult zgomot, tabloul afecţiunilor profesionale s-a schimbat. În pericol sunt acum şi cei care lucrează în birouri aglomerate, stau mai mult de opt ore la calculator, nu beneficiază de lumină naturală, execută mai multe sarcini odată.
Durerile de spate şi bolile de inimă, în top
Indiferent de domeniul în care lucrează, românii ajung la cabinetele de medicina muncii, în special din cauza durerilor de spate şi a stresului neuropsihic. Ca urmare a suprasolicitării, bolile de inimă şi hipertensiunea au devenit afecţiuni asociate profesiei. „Aceste afecţiuni au trecut în prim-plan. Sunt foarte mulţi oameni care suferă de ele“, explică medicul Sofia Dumitrescu, specialist în medicina muncii la policlinica Spitalului Colentina din Bucureşti.
Problemele cu spatele sunt specifice persoanelor care lucrează în birouri şi stau mai mult de opt ore la calculator. „Unii oameni au atât de mult de muncă, încât uită să se mai ridice de la calculator. Sfatul este, totuşi, ca, la fiecare 50 de minute petrecute în faţa computerului, să existe zece minute de pauză“, recomandă medicul Sofia Dumitrescu.
Pentru a preveni durerile de spate, mai sunt utile scaunele ergonomice pe care angajatorii ar trebui să le achiziţioneze. „Acestea reduc tensiunea la nivelul coloanei vertebrale“, specifică medicul Sofia Dumitrescu.
Căştile diminuează auzul
Tot „biropaţii“ (cei car