Criza financiara internationala a avut efecte negative asupra tuturor indicilor burselor internationale, in prezent scaderile din maxime, care au fost atinse la mijlocul anului trecut, sunt cuprinse intre 20,35% - indicele pietei din Londra, FTSE 100, si 56,75%, indicele PFTS din Ucraina.
In urma unui clasament realizat de catre Intercapital Invest in care sunt prezenti 37 de indicii din SUA, marea Britania, Franta, Austria, Germania, Cehia, Croatia, Polonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Spania, Ucraina Bulgaria si Romania, reiese ca in fucntie de deprecierile din maxime inregistrate de indicii BVB sunt printre cele mai mari.
Astfel in acest top, indicele BET ocupa locul patru, in timp ce BET-C se pozitioneaza pe locul 7. Indicii BET si BET-C se afla destul de sus, insa, intr-un top dupa marimea idnicatorului P/E calculat in zona maximelor istorice. Astfel, in iulie 2007, cand indicii Bursei de la Bucuresti au avut cele mai ridicate valori de pana acum, PER-ul indicelui BET era de 27,61, iar pentru BET-C de 22,57.
Indicatorii P/E calculati la nivelele maxime pentru indici similari (care sa urmareasca evolutia blue chip-urilor) mai mari decat cel al indicelui BET avem in cazul Sofix Index – 52,55, PFTS Index Ucraina – 34,50, OMX Tallinn Index Estonia – 34,18, Crobex Index Croatia – 29,20 si Slovenian Blue Chip Index – 29,14, toti aratand evolutia unor piete emergente, scrie Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital, in Puls Capital.
Companiile incluse in BET, locul 11 din punct de vedere al atractivitatii
Exceptand indicele din Croatia care s-a depreciat cu 35%, toti ceilalti indicii, care inregistrau valori P/E mai mari decat cel consemnat de BET, afiseaza scaderi de peste 40% de la nivelele maxime, Bulgaria si Ucraina fiind fruntase din acest punct de vedere, cu 73,09%, respectiv 56,38%.
In prezent, PER-ul p