În 1984, Roşu şi Negru a devenit prima trupă din România care a cîştigat un premiu la un festival străin.
În 1984, Roşu şi Negru a devenit prima trupă din România care a cîştigat un premiu la un festival străin.
Liviu Tudan este considerat unul dintre pionierii rockului în România. Într-o vacanţă în 1970 pune bazele grupului bucureştean Metronom. În 1971, la cel de-al doilea Festival Rock, organizat de Institutul de Arhitectură Bucureşti, Liviu Tudan a obţinut premiul pentru concepţie de spectacol, premiul pentru cel mai bun vocalist şi ca instrumentist premiul doi.
Apreciere. În anul 1974, Tudan a revenit la Roşu şi Negru. Trei ani mai tîrziu începe să se vorbească de un supergrup, Progresiv TM-Roşu şi Negru, unde s-au reunit: Liviu Tudan (bas, voce, compozitor), Ladislau Herdina (chitară, voce, compozitor), Florin Ochescu (chitară), Ion Cristian (baterie) şi Hary Coradini (vocal). Zece ani mai tîrziu, Roşu şi Negru obţine la Festivalul de la Dresda, Germania, Premiul I şi premiul criticii şi al presei, devenind prima trupă din România care cîştigă un premiu la un festival străin.
Adolescenţii din perioada ’65-’70 îşi aduc aminte de Liviu Tudan ca fiind „copilul teribil“ al muzicii româneşti de atunci. „A fost unul dintre pionierii genurilor beat şi rock la noi în ţară, iar alături de formaţia Roşu şi Negru a încîntat multe generaţii cu şlagărele pe care le-a lansat de-a lungul timpului, devenite în timp puncte de referinţă ale muzicii noastre rock“, spune fiica artistului. Tudan a primit mai multe premii la festivaluri din ţară şi din străinătate, iar Ministerul Culturii şi Cultelor i-a decernat „Premiul de Onoare“. A compus mai multe opere rock, printre care „Sinestezie“ şi „Meşterul Manole“. „Sinestezia“ a fost acuzată ca fiind o lucrare legionară (într-unul d