Scăderea dramatică a sacrificărilor reflectă pierderea efectivelor de animale Cereale scumpe, subvenţii mici, lipsa forţei de muncă - principalele motive pentru care micii fermieri
Scăderea dramatică a sacrificărilor reflectă pierderea efectivelor de animale
Cereale scumpe, subvenţii mici, lipsa forţei de muncă - principalele motive pentru care micii fermieri renunţă la zootehnie.
Numărul de bovine, porcine, ovine şi caprine sacrificate în luna iulie, precum şi greutatea acestora au scăzut puternic comparativ cu perioada similară a anului trecut - a transmis, la sfârşitul săptămânii trecute, Institutul Naţional de Statistică.
Cele mai importante scăderi au fost înregistrate pentru ovinele şi caprinele sacrificate, astfel că numărul acestora a scăzut cu 38%, la 274.000 animale, iar greutatea în carcasă, cu 53%, la 3.303 tone.
Procente apropiate şi în cazul reducerii sacrificărilor de bovine - 33%, de la 149 de mii de capete în iulie 2007, la 99 de mii cu 12 luni mai târziu. În cazul porcului, situaţia este ceva mai bună, sacrificările scăzând cu numai 25%, până la 293 de mii de capete.
Pentru zootehnie, asemenea scăderi arată, de fapt, scăderea efectivelor de animale. Iar de departe cele mai mari pierderi se înregistrează la gospodăriile ţărăneşti, unde sunt principalii deţinători ai efectivelor de animale, cel puţin de bovine şi ovine (acelaşi raport statistic arată că sacrificările de bovine şi ovine realizate în unităţi industriale specializate sunt practic nesemnificative, raportat la efectivul total).
Cu vaca la vânzare pe internet
Unităţile mai mari de zootehnie dezvoltate în ultimul timp s-au îndreptat în special spre creşterea porcilor. Iar sacrificările de porci din abatoare au scăzut nesemnificativ (de la 193 la 189 mii capete).Tendinţa din statistici se vede clar în curţile de la sate.
"Anul trec