SIF-urile si bancile au crescut ametitor ieri, pe fondul stirilor pozitive venite de pe piata americana. Cat de bine sunt pozitionate companiile financiare listate pe Bursa de la Bucuresti pentru o revenire in perioada urmatoare?
Pentru a doua oara in ultima saptamana, SIF-urile si bancile au uimit pe toata lumea, inregistrand cresteri de pana la 9% dupa ce guvernul SUA a anuntat ca va acoperi pierderile Freddie Mac si Fannie Mae, cele mai mari institutii americane de credit ipotecar.
Stirea a facut ieri inconjurul lumii, determinand cresteri de 3-4% pe principalele burse din Europa si Asia, cum nu s-au mai intalnit in ultimele trei luni. Principalul motiv de crestere este speranta investitorilor ca implicarea autoritatilor americane pe piata creditului ipotecar va grabi iesirea din criza a pietei imobiliare din SUA si va da un plus de stabilitate pietelor financiare.
Aceasta este de de fapt prima stire pozitiva importanta din ultimele luni, perioada in care actiunile din sectorul financiar s-au prabusit puternic, inclusiv pe Bursa de la Bucuresti.
Analistii nu sunt insa convinsi ca aceasta stire va produce o revenire a sectorului financiar si, implicit, a pietei de capital pe termen mediu si lung, dar sustin ca pe termen scurt ofera o buna oportunitate pentru investitori.
"Ce vedem acum este un semnal pozitiv pentru companiile financiare, dar pe termen scurt, dupa ce acestea au scazut foarte mult in ultimele luni. Pe termen mediu si lung se mentine inca incertitudinea. Totusi, investitorii spera intr-o revenire mai rapida a economiei SUA, iar bursele americane ar putea reveni si ele mai repede anticipand revenirea economica", a explicat Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
El apreciaza ca bancile sunt bine pozitionate pentru o revenire, dupa ce au ajuns la indicatori PER (pre