Valoarea împrumuturilor restante a crescut cu 120% în intervalul iulie 2007 - iulie 2008, în timp ce volumul creditelor a avansat cu 55,8% După un an de credite "relaxate" şi de depreciere
Valoarea împrumuturilor restante a crescut cu 120% în intervalul iulie 2007 - iulie 2008, în timp ce volumul creditelor a avansat cu 55,8%
După un an de credite "relaxate" şi de depreciere a leului în raport cu euro, restanţele la împrumuturi au ajuns în iulie la 1,76 miliarde de lei.
Odată cu aplicarea normelor proprii de creditare de către bănci, începând din vara anului trecut, românii s-au înghesuit la ghişee să ia primele împrumuturi relaxate. Tot de atunci, au început însă şi bătăile de cap.
Dobânzile s-au majorat semnificativ (în special la împrumuturile în monedă naţională), iar leul a pierdut constant teren în raport cu euro. Astfel, ratele tot mai mari au făcut ca tot mai mulţi români, dar şi firme, să se afle în imposibilitatea de a-şi mai achita datoria la bancă.
Ponderea în total se apropie de 1%
Împrumuturile restante au crescut cu 120%, de la 799 milioane de lei iulie 2007 la 1,757 miliarde de lei în aceeaşi lună a acestui an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În condiţiile în care ritmul de creştere al restanţelor l-a depăşit semnificativ pe cel al creditelor contractate (55,8% iulie 08/iulie 07), ponderea datoriilor în total împrumuturi a crescut şi ea foarte mult.
Astfel, dacă în iulie anul trecut, sumele restante la instituţiile bancare ocupau 0,69% în volum creditelor contractate, după un an, aceasta se situa la aproape 1% din total. Deşi ponderea este încă una redusă, dinamica acesteia îngrijorează.
O redresare a nivelului restanţelor s-a resimţit în luna decembrie, când valoarea acestora s-a redus cu 5,05 milioane de lei faţă de luna precedentă. Scăderea a fost însă compensată în prima lu