Operatorii asociaţiei Laboratorio Sociale Paz, din Rimini, au realizat un mini-sondaj printre femeile românce care lucrează în hotelurile de pe litoralul adriatic. "Situaţia Operatorii asociaţiei Laboratorio Sociale Paz, din Rimini, au realizat un mini-sondaj printre femeile românce care lucrează în hotelurile de pe litoralul adriatic.
"Situaţia dramatică pe care o cunosc toţi, dar despre care nimeni nu vrea să vorbească este aceea a exploatării muncii de sezon" scrie în comunicatul asociaţiei. În luna august, două voluntare din cadrul asociaţiei, ajutate de o româncă, fostă muncitoare într-un hotel, au ales o piaţă din Cesenatico, unde se întâlneau româncele care lucrau ca sezoniere.
Din interviuri s-a aflat că româncele muncesc 13-14 ore pe zi, faţă de cele 6 prevăzute în contractele de muncă. Nu au nici o zi liberă, deşi contractul prevede cel puţin o astfel de zi pe săptămână. Salariul lor este de 1.000-1.200 euro maximum, pe când ar trebui să primească cel puţin 3.000 de euro pentru totalul de ore pe care îl muncesc.
Când li s-a spus că ar putea să se adreseze unui sindicat pentru a-şi cere drepturile, româncele erau speriate de faptul că îşi puteau pierde locul de muncă.
Voluntarele au descoperit că aproape toate româncele care sosesc pentru prima oară în Italia cu un contract de muncă sezonier plătesc foarte mulţi bani propriilor conaţionali. O persoană care "pune o vorbă" la un hotel pentru ca nou venita să fie angajată cere de la 200, la 500 de euro. Până acum doi ani când româncele erau extracomunitare, se plăteau şi 700-800 de euro pentru un contract de muncă care dura trei-patru luni.
O altă presiune ce se face asupra româncelor care lucrează în hoteluri este aceea a controlelor din partea inspectorilor care se ocupă de combaterea muncii la negru. Hotelierii le impun fetelor să declare că muncesc şase ore pe zi şi au o zi