Cate o agentie imobiliara da faliment in fiecare zi datorita blocajului de pe piata imobiliara, potrivit Ruxandrei Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), citata de Business Magazin. Principalele motive care stau la baza acestei situatii sunt scaderea numarului de tranzactii si concentrarea pe segmentul apartamentelor vechi in lipsa formarii unui portofoliu exclusiv de proiecte rezidentiale noi.
“Zi de zi moare cate o agentie imobiliara. Firmele din acest segment gafaie, nu cred ca sunt multe care sa aiba profit acum. Membrii nostri se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati”, a spus presedintele ARAI.
Potrivit Business Magazin, in primele sapte luni ale acestui an s-a consemnat o incetinire a majorarii preturilor de vanzare pe segmentul apartamentelor noi, de pana la 10%, si o scadere a preturilor apartamentelor construite inainte de 1989.
Analistii Colliers International sunt insa de parere ca cresterea preturilor la apartamentele noi este doar o "aparenta", avand in vedere ca dezvoltatorii au lansat noi oferte care presupun reduceri sau includerea locurilor de parcare in preturile finale.
Estimarile privind evolutia preturilor locuintelor vechi arata ca acestea au scazut in acest an. BREI-Vechi, indicele imobiliar realizat de Colliers, indica o scadere medie in 2008 de patru procente a preturilor din Bucuresti. “Cea mai mare scadere a fost inregistrata in sectorul 6, de 10% fata de inceputul acestui an. Singurul sector care a inregistrat o crestere este sectorul 3, de 1%”, spune Calin Bucur, seful echipei de consultanti si analisti care realizeaza Bucharest Real Estate Index (BREI).
O evolutie similara este indicata si de indicele imobiliar realizat de catre Ziarul Financiar pe baza anunturilor publicate in presa de specialitate. Potrivit indicelui ZF, preturile apartamentelor