» 3.300 de euro este suma care va poate scapa definitiv de facturile lunare atat la electricitate, cat si la gaze.
» Investitia in sursele regenerabile se poate amortiza in aproximativ 4 ani, insa poate sa dureze si 25, in functie de costul sistemului.
» Un sistem hibrid performant, care combina energia eoliana cu cea fotovoltaica, costa 16.000 euro si poate satisface orice nevoi casnice ale unei familii de patru membri.
Energiile regenerabile, desi inca scumpe la prima vedere si inaccesibile multora, reprezinta o investitie in viitor, din punctul de vedere al unei surse de energie cu emisii zero. O alta perspectiva care merita luata in seama este cea a independentei fata de producatorii nationali de curent electric. Morile de vant, panourile solare si energia hidro au inceput sa capete si la noi o expunere mediatica intensiva si, desi foarte putini romani au ales sa-si instaleze astfel de sisteme, cei care au facut-o sunt convinsi ca au facut o afacere.
O casa ecologica
Unul dintre acesti utilizatori este Titus Curteanu, un tanar de 29 de ani din Craiova, care a decis sa-si transforme casa intr-un circuit ecologic. Motivul pentru care Titus a optat pentru o astfel de solutie a fost o neintelegere cu un vecin in ceea ce priveste racordarea la reteaua de electricitate. "Desi atunci am fost suparat acum poate ii multumesc pentru faptul ca m-a facut sa aleg o astfel de optiune", ne povesteste craioveanul, care pe langa utilizator al energiilor neconventionale, este si un om al artelor, ca membru al Filarmonicii din Craiova.
Contrar opiniei publice, care catalogheaza drept inabordabila o solutie ecologica, Titus a reusit sa-si utileze casa cu un astfel de sistem cu doar 12.000 lei (aproximativ 3.300 de euro). "Sistemul hibrid pe care il folosesc este compus din o centrala eoliana de 1 KW, panouri fotovoltaice de