Peste 5.000 de rromi căldărari, argintari şi gabori din România se întâlnesc, astăzi, în comuna vâlceană Costeşti, la Festivalul Naţional al Rromilor. Evenimentul are o tradiţie de
Peste 5.000 de rromi căldărari, argintari şi gabori din România se întâlnesc, astăzi, în comuna vâlceană Costeşti, la Festivalul Naţional al Rromilor. Evenimentul are o tradiţie de mai bine de trei decenii şi are loc de Sfânta Maria Mică.
Potrivit tradiţiei, un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa să îi ierte păcatele.
Cum a terminat rugăciunea şi a ieşit pe poarta mănăstirii a murit. Vestea că Sfântul Grigorie a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede în comunităţile de rromi din ţară şi de atunci aceştia vin în fiecare an să se roage la moaştele Sfântului.
După ce se închină la mănăstire, fiecare clan, alături de bulibaşă, întinde o masă mare în poiana din satul Bistriţa din Costeşti. La ospăţ se servesc bucatele cele mai alese: sărmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, vin, ţuică şi fructe.
De asemenea, rromii îşi etalează maşinile de lux, salbele de aur, inelele, ghiulurile şi lanţurile. La petrecerea de astăzi sunt aşteptaţi împăratul Iulian şi regele Cioabă, cu lăutari şi manelişti de seamă. Peste 90 de jandarmi din Vâlcea şi Craiova asigură măsurile de ordine.