De citiva ani, copiii care se inscriu la gradinita nu mai au nevoie de analize medicale suplimentare pentru intrarea in colectivitate. Cu toate acestea, exista parinti care reclama ca nu isi pot inscrie copiii la anumite gradinite, pentru ca li se solicita tot felul de analize medicale. Cert este ca, in anii anteriori, pentru inscrierea la gradinite, mai ales la cele cu program prelungit, copiii erau supusi, inainte de a fi primiti la cursuri, unei serii de analize medicale, prin care urma sa se constate daca sint purtatori de paraziti intestinali sau boli infectioase.
Pe de alta parte, un sfert dintre prescolarii si elevii examinati in 2007 au fost depistati cu afectiuni cronice.
Pe plan national, peste 25 la suta din totalul celor peste 700.000 de prescolari si elevi examinati in 2007, cu ocazia controalelor medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate din unitatile de invatamint, au afectiuni cronice, cei mai multi dintre acestia provenind din mediul urban.
Copiii braileni sufera de rahitism
Potrivit unui raport al Institutului National de Sanatate Publica, in anul 2007 au fost centralizate si prelucrate date din mediul urban provenite de la 35 de judete arondate la Inspectia de Sanatate Publica, iar pentru mediul rural, de la 23 de judete, obtinindu-se astfel o acoperire aproape in totalitate a zonelor tarii.
In urma prelucrarii statistico-matematice a acestor date a rezultat ca, la controalele medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate din unitatile de invatamint au fost examinati 724.041 de prescolari si elevi.
Dintre acestia, 25,5 la suta, adica 184.793, au afectiuni cronice. Cei mai multi, adica 155.024 (28,9 la suta) sint din mediul urban, iar 29.769, respectiv 15,9 la suta, din mediul rural.
Pe primele locuri se situeaza,