La finalul săptămânii trecute, cursul valutar a depăşit pragul de 3,6 lei/euro ca urmare a evoluţiei monedei americane Aprecierea dolarului pe pieţele externe a dat bătăi de cap
La finalul săptămânii trecute, cursul valutar a depăşit pragul de 3,6 lei/euro ca urmare a evoluţiei monedei americane
Aprecierea dolarului pe pieţele externe a dat bătăi de cap cursului valutar. Practic, interesul scăzut pentru leu a aruncat referinţa BNR la maximul ultimelor două luni.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru azi un curs de referinţă de 3,6059 lei/euro, în creştere cu 5,04 bani faţă de şedinţa de tranzacţionare precedentă. Moneda naţională s-a depreciat, astfel, la nivelul maxim al ultimelor două luni.
Un curs mai ridicat a fost afişat pe 7 iulie, când un euro era cotat cu 3,6066 lei. Dealerii spun că de vină sunt factorii externi nefavorabili, care continuă să afecteze pieţele financiare internaţionale, alături de aprecierea semnificativă a dolarului american.
"Leul s-a depreciat din cauza mişcărilor de pe pieţele externe. Asistăm la o întărire a dolarului în faţa tuturor celorlalte valute. Se cumpără masiv dolari, iar dacă eliminăm acest factor, putem constata că nu există presiuni din interior", explică Dragoş Balaci, dealer la ABN Amro.
La rândul său, Ciprian Mihai, dealer la Volksbank, subliniază efectele conjucturii externe nefavorabile asupra cursului de schimb. "Pe lângă aprecierea dolarului, leul s-a depreciat în contextul căderii burselor externe, a aducerii în prim-plan a riscurilor asociate crizei financiare internaţionale şi a apetitului redus pentru risc", ne-a declarat dealerul.
Evoluţie regională similară
Aprecierea semnificativă a dolarului nu a influenţat doar cotaţiile de schimb ale leului. Pe măsură ce investitorii şi-au pierdut interesul pentru celelalte valute din Europa Centrală şi de Est