În ultimii ani, infracţionalitatea a crescut într-un mod alarmant în comunitatea Madrid, iar unul dintre factorii care au contribuit la acest fenomen a fost înmulţirea numărului
În ultimii ani, infracţionalitatea a crescut într-un mod alarmant în comunitatea Madrid, iar unul dintre factorii care au contribuit la acest fenomen a fost înmulţirea numărului de străini.
Dacă la începutul anului 2000 în puşcăriile din Madrid se aflau 6.000 de deţinuţi, dintre care 27 la sută erau străini, la jumătatea anului 2008, numărul acestora a ajuns la 8.940 de persoane, procentul străinilor fiind de 46,45 la sută. Mai concret, din totalul de 8.940 de persoane, 4.153 nu au cetăţenie spaniolă.
Într-un top al naţionalităţilor, românii se află pe poziţia a treia, cu un procent de 8,56 la sută, ceea ce reprezintă un total de 355 de deţinuţi români înregistraţi în cele şapte penitenciare din comunitatea Madrid. Pe primul loc se află marocanii, cu 23,86 la sută, urmaţi de columbieni, cu 11,19 la sută.
În schimb, românii se află pe poziţia a doua între naţionalităţile care şi-au mărit numărul de puşcăriaşi în ultimii opt ani, cu un contingent de 1.787 de persoane înregistrate în perioada 2000-2008. Ei sunt depăşiţi de doar de marocani (3.222 arestaţi) şi sunt în faţa columbienilor (1.319 deţinuţi).
Penitenciarele din comunitatea Madrid nu fac faţă numărului mare de persoane. Cele 4.684 de celule fuseseră proiectate pentru a fi utilizate de câte o singură persoană, dar, ca urmare a numărului mare de puşcăriaşi, ele au fost adaptate pentru uzul a două persoane. Şase din cele şapte penitenciare se confruntă cu astfel de probleme. Unicul penitenciar unde numărul de locuri este mai mare decât cel al deţinuţilor este închisoarea de femei.
În Spania, regiunea cu cei mai mulţi infractori străini este comunitatea Castilla y Leon, cu 58 la sută din total, în t