Afectiunile cu cel mai mare risc de imbolnavire in rindul romanilor sint diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare si cancerul de col uterin.
Cel putin asa reiese din rezultatele Programului National de Evaluarea a Starii de Sanatate a Populatiei, prezentate recent de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Astfel, riscul de diabet zaharat a fost identificat la peste 3,3 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 30% din totalul celor care si-au facut analizele, gratuit, dupa ce au primit prin posta taloane de la Ministerul Sanatatii, afectiunile cardiovasculare figureaza ca factor de risc la 7% dintre cei care si-au facut investigatiile, iar cancerul de col uterin la circa 2 procente.
In functie de riscograma individuala dupa aceasta prima evaluare, cetatenii vor fi evaluati periodic, in functie de riscurile de boala descoperite prin PNESS, in decursul a cinci ani, astfel incit politica de preventie in sanatate sa aiba consecventa si sa produca efecte, apreciaza ministrul Nicolaescu.
Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer - colono-rectal, genito-mamar - fac deja preocuparea MSP. Din toamna acestui an va incepe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Femeile din grupa tinta intre 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la program, urmind ca in interval de trei ani sa fie invitate la program toate femeile din aceasta grupa de virsta. Fondurile sint deja alocate pentru acest an, iar programul este gindit ca unul multianual.
In perioada 1 iulie 2007- 30 iunie 2008 s-au prezentat la medic si au fost evaluati 11.104.655 de cetateni, peste 55% din populatia tarii, care a primit taloane. Dintre acestia 43,4% sint barbati iar 57,6% sint femei.
La Braila, potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pina la da