Simbol al pacii si prieteniei, al gingasiei si puritatii, aducator de vesti bune, mesager al dragostei si bucuriei, porumbelul este una dintre cele mai "populare" pasari de pe la noi. Indiferent de rasa, acesta este o desfatare pentru ochi. Columbofilii, adevaratii pasionati de cresterea porumbeilor, cunosc cel mai in amanunt tainele acestor pasari. Printre noi traiesc oameni capabili de sacrificii pentru un hobby. Columbofilia este o pasiune care maninca timp si bani in egala masura. Cu toate acestea, cei care i s-au dedicat nu regreta nici un moment.
In Braila sint aproximativ 100 de crescatori inscrisi la cele doua asociatii columbofile: Asociatia Columbofila a Judetului Braila si Asociatia Columbofila Danubius Braila. Ambele asociatii au ca obiective organizarea de concursuri cu porumbei voiajori, expozitii, festivitati de premiere precum si obtinerea unor porumbei cu calitati de zbor foarte bune.
Cei mai vechi columbofili din Braila, fara intrerupere, sint Zamfirel Teodorescu, Vasile Fratila, Petrea Abalasei, Mircea Sandu, Mircea Burtea si Vasile Badin, cu o activitate de peste 30 de ani, iar cei mai batrini membri columbolfili, dar care au avut o intrerupere de citiva ani, sint Constantin Manescu si Vasile Stoian. Despre columbofilul Adrian Burghila se poate spune ca este fondatorul Asociatia Columbofile Danubius Braila, dar si primul presedinte al asociatiei. Viorel Marian Dragomir, columbofil inrait, detine la Braila una dintre cele mai moderne crescatorii de porumbei din Europa.
Stapinul inelelor "de porumbei"
Pasiunea pentru porumbei l-a facut pe un brailean sa nu-si mai imagineze existenta fara aceste zburatoare. Cresterea porumbeilor i-a adus crescatorului satisfactii prin cistigarea concursurilor, dar si prin obtinerea unor mici avantaje financiare. Zamfirel Teodorescu este presedintele