Autorităţile contestă modul de evaluare a indicatorilor ce au coborât ţara noastră de pe podium Mediul de afaceri românesc cade de pe locul doi pe patru în regiune. Oficialii
Autorităţile contestă modul de evaluare a indicatorilor ce au coborât ţara noastră de pe podium
Mediul de afaceri românesc cade de pe locul doi pe patru în regiune. Oficialii consideră că realităţile economice sunt incorect interpretate.
Într-un clasament al indicelui încrederii în mediul de afaceri, România a coborât în luna iulie două poziţii, ajungând pe poziţia a patra. Ierarhizarea făcută de Thomson Reuters şi de banca austriacă OeKB se bazează pe un sondaj periodic efectuat în rândul a 400 de companii din 11 state din Europa Centrală.
Scăderea la 53 de puncte, faţă de un maxim de 66 de puncte, la începutul anului, a permis Bulgariei şi Poloniei să se plaseze înaintea României. În luna iulie, Rusia acumula 66 de puncte, fiind pe primul loc, urmată de Bulgaria şi de Polonia, cu acelaşi scor de 57 de puncte. Ultima în clasament este Ungaria, cu 30 de puncte. Indicele mediu al celor 11 state a scăzut, dar cu excepţia Ungariei perspectivele sunt optimiste.
Semne de întrebare
De când agenţiile de rating au fost nevoite să îşi revizuiască în sens pozitiv aprecierile referitoare la evoluţia indicatorilor macro, constatările observatorilor externi şi-au pierdut din credibilitate. Oficialii români, dar şi reprezentanţii mediului de afaceri pun în dubiu tot mai frecvent evaluările despre mersul economiei. Atât ministrul Economiei şi Finanţelor, cât şi guvernatorul Băncii Naţionale a României consideră că România a contrazis prin performanţe previziunile.
"Pur şi simplu, perspectivele de la începutul anului nu au fost validate de realitate", afirma în interviul publicat ieri pentru "Adevărul" Varujan Vosganian, şeful MEF. Pe de altă parte, şeful instituţ