Timp de sapte zile, din 8 pana in 14 septembrie, oaspetii Hotelului Continental vor avea parte de bucate traditionale romanesti, alcatuite din retetele vechi ale celebrului scriitor Pastorel Teodoreanu, cunoscut in istorie ca fiind un mare gurmand şi iubitor de vinuri.
Vinul, o bautura sacra
Cea de-a saptea editie a ”Saptamanii Romaneasti” a fost deschisa la Hotel Continental din Targu-Mures cu o degustare de vinuri de Cotnari. Urmand traditia si calcand pe urmele lui Pastorel Teodoreanu, renumit in epoca pentru calitatile sale gustative şi experienţa variată pe care o avea în degustarea vinurilor româneşti, Seprödi József, singurul degustator de vinuri autorizat din judetul Mures a prezentat invitatilor cinci tipuri de vin de Cotnari, aratandu-le de asemenea si modul in care se face o degustare. “Romania este a opta tara din lume ca suprafata viticola cu o diversitate de soiuri si o microclima ce asigura o calitate a vinului deosebita. Podgoria Cotnari are o suprafata viticola de 1200 de hectare si produce anual circa sapte milioane de litri de vin. Cele cinci feluri de vin prezentate sunt Chateau din 2007, Blanc de Cotnari din 2006, Grasa de Cotnari din 2005, Tamaioasa romaneasca din 2005 si Grasa de Cotnari din 1989, premiat cu aur la competitia de la Lubliana”, a precizat Seprödi József.
Tehnica degustarii, cunoscuta doar initiatilor
O degustare de vinuri necesita o tehnica speciala. Exista de asemenea si o etica a degustarii unui vin, adica cei care degusta nu pot fuma in timpul degustarii, de asemenea nu pot bea bauturi spirtoase inainte de a degusta un vin, pentru ca toate acestea modifica gustul acestuia. Primul element este felul in care se tine paharul. Un pahar de degustare este un pahar cu picior, care se tine cu trei degete. Apoi se priveste culoarea vinului. “Un vin tanar are o culoare alb-verzuie iar daca se invart