Se scumpeste si carnea de porc • Pana la sfarsitul anului, carnea de porc se va scumpi cu cel putin 15 la suta • Preturile la carnea de pui se vor majora cu pana la 7 la suta
In urma unor majorari de preturi la ulei, conserve, legume si fructe, comerciantii anunta si scumpirea carnii de porc si pasare. Astfel, pana la sfarsitul anului, carnea de porc se va scumpi cu cel putin 15 la suta, iar preturile la carnea de pui se vor majora cu pana la 7 la suta. Reprezentantii firmelor de specialitate din Iasi sustin ca au posibilitatea sa tina sub control pretul de livrare a preparatelor din carne si nu au analizat inca o eventuala majorare de preturi. "La nivelul conducerii Kosarom, deocamdata, nu s-a analizat o eventuala majorare a pretului carnii si al preparatelor din carne de porc.
In grupul de firme Kosarom se lucreaza in sistem integrat. Cerealele produse de Agricola Targu Frumos reprezinta hrana suinelor de la Suinprod Roman si a pasarilor de la Avi-Top. Carnea se prelucreaza la Kosarom Pascani. Ca urmare, grupul are posibilitatea sa tina sub control pretul de livrare a preparatelor din carne, deoarece isi asigura materia prima din surse proprii", a declarat Elena David, purtator de cuvant al firmei Kosarom. Asadar, in timp ce pretul pus de producatorii ieseni va ramane acelasi, marile magazine cu siguranta vor aborda aceasta majorare de preturi. Astfel, pana la sfarsitul anului, carnea din supermarketuri se va scumpi, treptat, cu pana la 15 la suta fata de pretul actual. Conform specialistilor, orice crestere de pret in agricultura se resimte imediat si in pretul preparatelor din carne. De asemenea, devalorizarea leului, inflatia si cresterea materiei prime influenteaza si ele preturile la carne. Pe plan national, pretul carnii este usor mai ridicat fata de cel din Comunitatea Europeana, pentru a descuraja astfel importurile ma