Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se afla in top. In topul scaderilor. Conform unor date publicate in urma cu aproximativ o luna, doar bursele din Vietnam si Bosnia inregistrau pierderi mai mari decat BVB. Nici nu mai conteaza daca s-a mai schimbat ceva intre timp in acest clasament.
Cert este ca dintre tarile membre ale Uniunii Europene sau in general dintre tarile importante la nivel mondial, cu economii dezvoltate sau emergente, Romania este tara cu cea mai afectata bursa.
Mai mult, acest lucru se intampla acum cand economia Romaniei a inregistrat o crestere record pentru ultimii 20 de ani (Produsul Intern Brut a crescut cu 8,8% in primul semestru al acestui an).
Nu are importanta daca aceste cifre nu sunt sustenabile sau daca aceasta crestere nu este una reala. Si chiar daca ar fi asa, in evolutia indicilor BVB ar fi trebuit sa avem macar un “buy the rumour, sell the news”. Evident ca nu am avut nimic. Nu am avut nicio influenta a acestor date asupra BVB.
La fel cum nu am avut nici cand Banca Nationala a Romaniei a marit la ultima sedinta dobanda de referinta la leu, desi aceasta decizie nu era luata in calcul de analisti. In schimb, daca Wells Fargo, sa zicem, raporteaza rezultate financiare, BVB reactioneaza rapid, iar daca Federal Reserve modifica dobanda de referinta cu siguranta participantii la piata interna vor sti sa interpreteze cel mai bine motivatiile deciziei si declaratiile oficialilor.
Sa analizam putin ultima saptamana de tranzactionare de la BVB. Luni si marti au fost cresteri importante in special pentru societatile de investitii financiare, indicele BET-FI apreciindu-se luni cu peste 4%, iar marti cu peste 8%. Aceste cresteri impresionante in doar doua zile, pe fondul unei lichiditati peste media obisnuita, au creat speranta unui rebound mai indelungat si poate chiar a unei schimbari de trend.