România va semna contracte de 1,3 miliarde de euro în acest an
România va absorbi primii bani europeni alocaţi pentru dezvoltare regională în 2009, anul acesta urmând să se încheie contracte de 1,3 miliarde de euro, a declarat ieri ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely. „Până la sfârşitul anului vom avea încheiate contracte de circa 1,3 miliarde de euro, dintr-un total de 4,4 miliarde de euro repartizat pentru perioada 2007-2013”, a spus acesta. Oficialul Guvernului s-a arătat, în schimb, nemulţumit de perioada lungă de evaluare a proiectelor. „Vom avea o analiză privind procedura de evaluare a proiectelor. De la depunerea proiectelor, până la contractare, trec 200 de zile şi nu sunt mulţumit”, a afirmat Borbely. Numărul cererilor de finanţare europeană diferă de la regiune la regiune.
Sunt regiuni, precum Sud-Vest sau Nord-Est, unde proiectele depuse depăşesc valoarea alocată prin Programul Operaţional Regional pentru zona respectivă. În Sud-Vest, de exemplu, s-au solicitat finanţări cu 159% mai mult decât suma alocată. În schimb, în regiunea Bucureşti-Ilfov, interesul este mai scăzut. S-au depus doar şase proiecte, cu o valoare de 65 milioane de lei, deşi alocarea pentru această regiune de dezvoltare este de 254 milioane de lei. 90% din cererile acceptate provin din mediul privat, iar restul din cel public.
Borbely susţine că de la 10 septembrie 2007 şi până în prezent au fost respinse, pe parcursul etapelor de evaluare, selecţie şi contractare, 261 de cereri de finanţare. Cauzele principale pentru refuzarea acestor solicitări au fost prezentarea de documente cu perioada de valabilitate expirată, nerespectarea formatului standard şi completarea parţială a cererii, nerespectarea condiţiilor impuse de prevederile schemelor de ajutor de stat etc.
Prin acest Program Operaţional Regional, Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea urbană, reabilit