Taipei 101 din capitala Taiwanului are un elevator ce atinge 63 de kilometri pe oră şi parcurge întreaga clădire în doar 39 de secunde După ce au reuşit să bată recorduri de
Taipei 101 din capitala Taiwanului are un elevator ce atinge 63 de kilometri pe oră şi parcurge întreaga clădire în doar 39 de secunde
După ce au reuşit să bată recorduri de înălţime, arhitecţii însărcinaţi cu ridicarea celor mai mari clădiri din lume au găsit o breşă neexploatată pentru a se face şi mai cunoscuţi. Sistemul de ascensoare. Recordul la numărul de lifturi dintr-o clădire nu este deţinut de cel mai înalt imobil din lume, aşa cum era de aşteptat.
Turnurile gemene malaysiene Petronas, din Kuala Lumpur, se pot mândri cu cele mai multe lifturi. Cumulat, cele două clădiri dispun de 156 de ascensoare. Fiecare imobil are nu mai puţin de 78 de lifturi care deservesc cele 88 de etaje.
Înălţimea unui zgârie-nori este de 452 de metri, potrivit revistei americane "Forbes". Ultimul etaj se află, însă, la 375 de metri. Pe acoperişul clădirilor este montată o antenă de 77 de metri. Imobilele din Kuala Lumpur sunt legate între ele printr-un pod suspendat. Acesta uneşte etajele 41 şi 42.
Turnurile Petronas, fundaţie de 120 de metri
Sistemul de lifturi cu etaj este aşezat în mijlocul clădirilor, iar accesul la nivelul superior al ascensoarelor se face cu o scară rulantă. Cea mai impresionantă grupă de lifturi din cele cinci, totodată şi cea mai rapidă, ajunge până la etajele 41-42.
Turnurile Petronas au fost ridicate între anii 1995-1998. Cei doi coloşi sunt construiţi pe locul fostei piste de curse a oraşului şi au una dintre cele mai mari fundaţii din lume, de 120 de metri. Fiecare clădire are forma unei stele în opt colţuri, iar faţadele din oţel şi sticlă au fost proiectate să reflecte motive islamice.
Deşi au avut un arhitect comun, pe