» Ministrul Teodor Melescanu a dat asigurari ca proiectul de amnistiere a militarilor care au participat la Revolutia din 1989 nu are sustinerea ministerului. Asociatia 21 Decembrie 1989 acuza ca in spatele acestei initiative se ascund interesele unor personaje condamnate sau cercetate pentru crimele de la Revolutie.
» Recent, proiectul a fost totusi trimis de minister spre avizare la Sectia Parchetelor Militare, care a cerut parerea procurorilor militari.
In contextul in care in toamna este preconizat un verdict in dosarul Revolutiei de la Timisoara, iar mai multi generali au fost condamnati deja pentru crimele de la Revolutie, o initiativa legislativa sustinuta de o anumita Asociatie Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva cere, pentru al doilea an la rand, amnistierea militarilor pentru toate faptele comise in 1989, pentru ca acestea ar intra sub incidenta juramantului militar.
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, i-a asigurat ieri pe reprezentantii fostilor revolutionari ca aceasta initiativa nu are sustinerea ministerului si ca nu o va promova in nici un fel. "Ministerul nu isi insuseste acest proiect si nu doreste sa il promoveze. Ministrul nu il va sustine sub nici o forma", ne-a declarat Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, care a participat la intalnirea cu ministrul Melescanu.
Reactia lui Melescanu vine dupa ce, recent, Asociatia 21 Decembrie a semnalat faptul ca Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare, a trimis documentul in teritoriu, catre procurorii militari, pentru ca acestia sa isi dea o parere avizata despre el. "Noi am interpretat acest gest ca pe un mesaj la adresa procurorilor militari: lasati-o mai moale cu cercetarile, pentru ca uitati ce proiect se pregateste", spune Doru Maries.
Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Lidia Barbulescu